odzież kucharska
Informacje

Odzież kucharska – wygląd, wygoda i funkcjonalność

Odzież gastronomiczna aktualnie jest istotnym składnikiem prawie w każdej restauracji oraz prócz własnych funkcji ochronnych, budzi podziw oraz bezpieczeństwo pośród konsumentów. Niewątpliwie uniformy kucharzy muszą spełniać właściwe przepisy BHP. Ubranie to winno składać się z białego kitla z oznaczeniem zakładu oraz barwnymi obszywkami, zapaski o barwie wypustek, spodni z zaprasowanym kantem, eleganckiego, wygodnego oraz odpowiedniego obuwia i białej czapki z oznaczeniem spółki. Każdy tenże element gwarantuje doskonałą higienę podczas pracy z żywnością.

Odzież kucharska – jakie są jej elementy?

Jednym spośród elementów charakteryzujących obsługę kuchni są okrycia głowy. Nadają im nie jedynie profesjonalnego wizerunku, lecz przede wszystkim spełniają niezwykle istotną rolę. Jakiej formy okrycie głowy by nie przybrało, jest jedną spośród istotniejszych cech stroju, ze względów zachowania ważnych reguł higieny. Odnaleziony włos w podanym daniu zdyskwalifikuje każdą restaurację, więc tak istotnym jest wykorzystywanie dobrych okryć. Czapka kucharska musi oczywiście zasłaniać wszelkie włosy na głowie kucharza, niezależnie od ich długości. Spodnie kucharskie to element jednakowo ważny jak czapka. Muszą zapewniać zabezpieczenie oraz swobodę w poruszaniu się. Więc istotny jest przede wszystkim artykuł wykonania – z zasady identycznie jak w wypadku bluz stanowi on kompozycję bawełny oraz poliestru. Zapewnia w tenże sposób obronę przed oparzeniami i przepuszczanie powietrza. Spodnie kucharskie nie powinny się obsuwać, więc przeważnie w pasie stosuje się gumkę, jaka odpowiednio trzyma je przy ciele.

Praktyczne oraz funkcjonalne elementy odzieży gastronomicznej

Przede wszystkim strój kucharski musi ułatwiać pracę kucharza, natomiast nie w niej przeszkadzać. Gdy strój będzie uciążliwy oraz niepraktyczny, pracownik może się rozpraszać, natomiast gotowanie nie będzie mu dawało żadnej radości. Niezwykle istotne jest, by odzież gastronomiczna była dopasowana do wymogów pracy kucharzy, jacy spędzają długie godziny w kuchni. Doskonała odzież gastronomiczna winna więc być skonstruowana tak, by pracownik czuł się rzeczywiście wygodnie. Musi pozwalać na niczym nieograniczoną możliwość ruchów w bardzo dynamicznej pracy kucharza.

Użyteczność odzieży kucharskiej

Odzież kucharska winna być przede wszystkim wygodna oraz bezpieczna. Nie należy zapominać natomiast o stylistyce: jeszcze większą renomą cieszą się restauracje z otwartą kuchnią, pracownicy biorą udział w pokazach oraz konkursach kucharskich, odpowiednio wyselekcjonowana odzież świadczy zatem o poziomie lokalu. Kucharze mają do dyspozycji bluzy oraz koszule o różnych wzorach, z długim czy krótkim rękawem, zapinane na napy czy rzepy. Fartuch czy zapaska zabezpieczy ubranie przed zabrudzeniem oraz zniszczeniem

Normy odzieży gastronomicznej

Wbrew pozorom odzież przeznaczona do gastronomii to też element wyposażenia, jaki musi spełniać szereg zasad. Jest to niezwykle ważne by dobrać typy najdoskonalszej klasy, gdyż jedynie dzięki temu pracownicy będą w nich czuli się odpowiednio, natomiast też posłużą niezwykle długo. Ważne jest też zwrócenie uwagi na fakt, czy określona odzież spełnia kryteria pod kątem BHP.